Let’s talk about money!

Let’s talk about money!

Op reis gaan betekent meestal dealen met een andere valuta. Dat geeft mij altijd een instant vakantiegevoel, maar het zorgt er ook voor dat je moet bedenken hoe dat geld daadwerkelijk in je portemonnee belandt.
Gelukkig is dat in New York niet zo ingewikkeld, maar ik geef je graag wat tips om goedkoper aan je dollars te komen en je creditcard en pinpas slim te gebruiken. [voor frequente reizigers misschien gesneden koek, maar volgens mij hartstikke handig om te weten als je voor het eerst naar de VS gaat].

credit card and dollar close-up

Pinnen bij een ATM of cash back

Ik durf te wedden dat je een citytrip naar New York volledig met ‘plastic’ zou kunnen financieren als je dat wilt. Sommige kleine horecazaken, food carts en trucks accepteren echter alleen cash en het kan natuurlijk nooit kwaad altijd wat dollars op zak te hebben voor je-weet-maar-nooit situaties of om het overzicht te bewaren.

Heb jij je dollars het liefst al op zak zodra je Nederland verlaat? Dan pin je op Schiphol dollars bij de pinautomaat van ABN Amro na de paspoortcontrole. Reken wel op een hoge commissie.

Eenmaal in New York aangekomen kun je met je Nederlandse pinpas met maestro logo bij vrijwel iedere Amerikaanse bank (ATM) terecht. De meeste banken rekenen $3 transactiekosten en je Nederlandse bank vindt het meestal ook nodig er 2 á 3 euro bij op te tellen. Hartstikke duur! Een slimmere manier is cash back vragen bij supermarkten (Whole Foods, Trader Joe’s) of drogisterijen (Rite Aid, CVS, Duane Reade). Je koopt iets, betaalt met je pinpas en de betaalautomaat vraagt of je ‘cash back’ wilt. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. De ideale manier om goedkoop aan kleinere bedragen cash te komen.

Debit en credit gebruiken

Gebruik je je pinpas (debitcard) in een winkel, dan wordt net als in Nederland om je pincode gevraagd. Bij je creditcard is een handtekening voldoende en steekproefsgewijs (vooral in kledingwinkels) vraagt men om een ID-bewijs. Een Nederlands rijbewijs wordt eigenlijk altijd geaccepteerd. In restaurants is het over het algemeen gebruikelijk cash of met je creditcard te betalen.

Bars en restaurants

Als je in een bar met je creditcard voor je drankjes betaalt, wordt gevraagd of de check gesloten kan worden of open mag blijven. Sluit je ‘m, dan krijg je de rekening direct. Houd je de rekening open, dan geef je je creditcard aan het barpersoneel en worden alle drankjes daarop gezet.

In iedere bar of restaurant waar je met een creditcard betaalt, krijg je 3 bonnetjes terug: de rekening en twee keer de creditcard autorisatie met ruimte om fooi te geven. Je schrijft op de autorisatie hoeveel fooi je wilt geven, berekent het totaalbedrag en met je handtekening geef je toestemming dit bedrag af te schrijven. Eén bonnetje geef je terug, het andere is jouw bewijs van betaling. Betaal je cash, dan leg je de fooi erbij.
Houd voor de fooi 15-20% aan. Ben je niet tevreden en wil je liever geen of minder fooi geven? Geef tijdig aan wat er mis is. Vaak wordt er naar een oplossing gezocht. Als de rekening al op tafel ligt, is het te laat.

Taxi’s

Een taxirit kun je cash of met je creditcard betalen. Als je met je card betaalt, suggereert het systeem automatisch een tipbedrag. Let hierop, want deze suggesties zijn heel hoog! Je kunt de tip zelf bepalen en invoeren op het betaalscherm. De meningen over het tippercentage voor taxichauffeurs zijn verdeeld, maar ik houd meestal 10% aan als een chauffeur normaal tegen me heeft gedaan ;-) .

new york taxi

Metrokaartjes betalen

De machines om metrokaartjes te kopen accepteren creditcards en cash. Gebruik je je creditcard? Dan vraagt de machine om je postcode. Een Nederlandse postcode werkt natuurlijk niet, dus type gewoon een New Yorkse code in. Bijvoorbeeld 10014. Het werkt ook met Nederlandse passen, dus volgens mij is het geen directe koppeling met het Nederlandse adres. Een weekkaart van $30 (+ $1 voor de kaart) heb je er bij vier ritten gedurende drie dagen al uit!

Heb je zelf nog tips of vragen, laat ze hieronder achter in de comments.

PS. Ik vind de gratis app XE currency fijn om snel bedragen te kunnen omrekenen.

 

Lees ook: Wat kost een dag New York?

FacebookTwitterGoogle+Email

One Response to “Let’s talk about money!”

 1. cindy says:

  Hallo Joyce,

  wat een geweldige site.
  12 Mei gaan we met 5 meiden voor 5 dagen naar New York.
  jou site met Tips en truc’s helpt ons een heel eind op weg.
  we vinden het super spannend

  Groetjes Cindy

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>