Bikelyn tours: Brooklyn op de fiets ontdekken

Bikelyn tours: Brooklyn op de fiets ontdekken

Brooklyn staat tegenwoordig garant voor alles wat New York zo hip maakt: vintage marktjes, een eindeloze hoeveelheid fantastische koffiebars, winkeltjes die ik helemaal leeg zou willen kopen en een vooruitstrevende culinaire scene.

Alleen… Kom ik er echt veel te weinig. Ja, in Williamsburg ben ik regelmatig te vinden en ook DUMBO, Fort Greene en Park Slope heb ik al bekeken en beschreven, maar er zijn nog zoveel meer fantastische wijken. Toen ik hoorde over de fietstours die Nederlander Frank Muller van Bikelyn tours organiseert, leek me dat een uitgelezen mogelijkheid meer te zien van New Yorks meest diverse borough.

Met Pasen was het zover en fietste ik samen met Frank en twee andere landgenoten zo’n 25 kilometer door Brooklyn. Een fantastische manier om veel te zien in relatief korte tijd!

Bikelyn: Brooklyn doorkruisen met een echte expert

Frank is een ware Brooklynite: hij woont en werkt in Brooklyn, kent de borough op zijn duimpje en weet ontzettend veel over de geschiedenis en alle ontwikkelingen die er gaande zijn. Bovendien is hij een officiële gids – altijd handig.

Bikelyn tours brooklyn

Zou Brooklyn een stad op zichzelf zijn, dan zou het de vierde stad van de Verenigde Staten zijn. Het stadsdeel is meer dan drie keer zo groot als Manhattan en maar liefst 30% van de New Yorkers woont er. Behoorlijk groot dus! Tel daarbij op dat de borough in lang niet ieder reisgidsje even uitgebreid beschreven staat, en je snapt dat het ideaal is om met Bikelyn op pad te gaan.

De tour

Ik sloot aan bij een reeds geplande tour die het doel had zoveel mogelijk van Brooklyn te zien. Toen ik dit hoorde, kneep ik natuurlijk in mijn handjes. Een beetje doortrappen, maar dan wel het maximale eruit halen: Yes, please!

Onze tocht startte in Brooklyn Heights, een prachtige brownstone wijk die wel iets weg heeft van de door mij zo geliefde West Village. Via de Brooklyn Heights Promenade (een absolute must-see, op zondag te combineren met Smorgasburg) zetten we koers richting Red Hook.

In Red Hook (ooit ‘crack capital of America’ – nu een opkomende wijk) genoten van een prachtig uitzicht op het vrijheidsbeeld en de lekkerste Key Lime Pie ever van Steve’s Authentic Key Lime Pie. Red Hook ontwikkelt zich razendsnel en is een walhalla voor iedereen die in stedelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening geïnteresseerd is.

Steve's authentic Key Lime Pie Red Hook

Bikelyn Tours Brooklyn

Daarna zoefden we door de mooie wijken Carroll Gardens, Cobble Hill en Boerum Hill (BoCoCa in makelaarstaal). Op Smith Street keek ik mijn ogen uit. Oh my, hier moet ik heel snel weer naartoe. Het lijstje uit de intro (koffiebars, vintage…) is 100% van toepassing op deze straat.

We pakten een klein stukje Downtown Brooklyn en Fort Greene mee om vervolgens door Bedford-Stuyvesant en het orthodox joodse gedeelte van Williamsburg te fietsen. Daarna was het tijd voor een pitstop: het hipster epicenter van Williamsburg rondom Bedford Avenue. Na een picknick in het East River State Park begonnen we aan de terugweg.

Tijdens het laatste deel van de tour passeerden de Brooklyn Navy Yard (nog zo’n opkomend gebied en recentelijk in het nieuws vanwege de geplande Dior fashion show), stopten nog even in het altijd leuke DUMBO en eindigden in het Brooklyn Bridge Park.

Brooklyn Bridge Park New York City

De route zag er ongeveer zo uit.

Echt, het was doortrappen, maar ik heb enorm van deze tour genoten. New York is een stad van uitersten en dit is met name in Brooklyn goed te zien. Je steekt een straat over of gaat een hoek om en de wereld ziet er ineens weer totaal anders uit. De fiets is het ideale middel om dit soort contrasten te zien. Ook heb ik natuurlijk weer een hele wishlist gemaakt van wijkjes waar ik nog naar terug wil. Ik heb het nog druk de komende tijd!

Bikelyn tours JSNY

Ook meefietsen?

Je kunt dit seizoen op pad met Bikelyn Tours van 9:30 – 14:30 uur voor $88 (€ 65) per persoon. De lunch is inbegrepen. Als je met vier personen of meer boekt, is het een prive tour, dan komt er niemand anders bij.

Sowieso zijn de groepen nooit groter dan acht personen, want Frank en zijn collega’s houden rekening met persoonlijke wensen. Desgewenst worden cultuur, sport, geschiedenis, architectuur of etnische diversiteit meer benadrukt.

Op deze kaart en met dit filmpje krijg je een goede indruk van een Bikelyn Tour. Neem contact op met Frank om een datum te prikken. Ook als je een andere route of specifieke bestemming wilt (Prospect Park, Coney Island, Wyckoff Farmhouse Museum, Brooklyn & Manhattan Bridges) stippelt hij graag jouw perfecte tour uit.

www.bikelyntours.com, frank@bikelyntours.com


Foto fietsers op Brooklyn Bridge: Javier Hidalgo
FacebookTwitterGoogle+Email

4 Responses to “Bikelyn tours: Brooklyn op de fiets ontdekken”

 1. Karin Stolten says:

  Hoi Joyce,

  Weet jij misschien of er in New York ook andere Nederlandstalige fietstours te krijgen zijn? Wij gaan in Augustus met 5 personen, 2 kinderen en willen ook graag fietsen!

  Groetjes,
  Karin

 2. Joyce says:

  Hoi Karin,
  Jazeker! Google op Baja Bikes New York. Zij verzorgen ook tours in Manhattan.
  Veel plezier vast!
  Groetjes,
  Joyce

 3. Karin Stolten says:

  Top! Bedankt voor de tip, we hebben geboekt. Hebben er zin in!!

 4. Hella Masuger says:

  Hallo Joyce,
  Vooraleerst hartelijk dank voor al je gulle en aanstekelijke informatie!
  Heb je misschien ook een tip waar je zelf een goede fiets kan huren?
  dank alvast voor antwoord.
  groet, Hella

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>