Héél erg NYC: brunchen

Héél erg NYC: brunchen

Ik hou ervan mijn blogs met een confession te beginnen. Weer eentje dus: het heeft nogal lang geduurd voordat ik het concept ‘brunch’ hier begreep. Naar mijn idee is dat namelijk toch een tíkkeltje anders dan de Europese versie. Ik vertel je graag alles over brunchen in New York!

Brunchen: uitslapen, ontbijt en lunch combineren, versgeperste sapjes, heel misschien met een glaasje bubbels erbij, maar vooral heel veel lekker brood, zalm en fruit. Dat was mijn beeld van brunch, gebaseerd op ervaringen in Duitsland, België en het kikkerlandje.

De New Yorkse versie heeft hier wel iets van weg, maar draait eigenlijk vooral om de volgende drie ingrediënten: alcohol (liefst onbeperkt), uitbrakvoedsel en gezelligheid met vrienden.

Mimosa’s en eggs benedict

Alcohol dus. Misschien zit ik er helemaal naast, maar de toch-al-door-alcohol-geobsedeerde New Yorker gaat brunchen om het weekend alcoholisch in te luiden, óf zijn kater van de avond ervoor te verzachten. De mimosa, bellini en bloody mary zijn favoriet, maar een ordinair glaasje champagne gaat er ook wel in.

Een ware traditie zijn de bottomless brunches (‘drunch’), waarbij je zo’n twee uur lang onbeperkt kunt drinken. Hoe lang deze hobby nog voortgezet kan worden is overigens nog maar de vraag, want afgelopen week bleek dat het illegaal is in New York City om een vaste prijs te rekenen voor een onbeperkte inname van alcohol tijdens een bepaald tijdsbestek. Thank God zijn happy hours gewoon legaal ;-) .

Goed, de drank vloeit rijkelijk tijdens een brunch. Maar wat éét je erbij? Hier komen we aan bij het – wat mij betreft – geniale aspect van brunchen: stevig voedsel! Zoet: pancakes, wentelteefjes of Griekse yoghurt met granola en fruit. Of hartig, waarbij het ei in al zijn verschijningsvormen grossiert. Ook klassiekers als hamburgers, mac and cheese (met truffel, mmmmm), zalmgerechtjes of doodgewone tosti’s (grilled cheese) doen het goed.

Dansje wagen?

Brunchen doe je met je lief of met vrienden (denk Sex and the City) en als je toch al bij elkaar bent, waarom er niet meteen een feestje van maken? Brunchen bij deze spots betekent na afloop dansen op de tafels. Iets dat ik nog steeds niet gedaan heb!

brunch partyCredits foto: Wall Street Journal

Hier moet je zijn

Brunchen is nogal een fenomeen in NYC, zoveel mag duidelijk zijn. Reserveren (via Opentable.com) is altijd aan te raden. Wil je een uitgebreid beeld krijgen van een brunchspot, check dan de recensies op yelp.com. Yelp kun je ook als zoekmachine gebruiken: zoek op brunch in een bepaalde buurt en filter de resultaten op populariteit.

Deze favorietenlijstjes zijn ook handig:

Uitgebreide lijst van Lonely Planet

Refinery29

Recensies van Brunch upon a time

Leuke lijst van ToGoTo

Met de prijzen voor brunches wordt flink gestunt. Kijk voor aanbiedingen op Gilt City, Living Social, Urban Daddy of Groupon.

Heb jij brunchervaringen of -tips? Deel ze hieronder!

FacebookTwitterGoogle+Email

One Response to “Héél erg NYC: brunchen”

  1. Mirjam says:

    Ik wil echt weer terug naar New York als ik dit zo lees!

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>