Doen: Bushwick graffiti tour

Doen: Bushwick graffiti tour

Eén van de hoogtepunten van mijn NYC trip afgelopen najaar was meegaan met de Bushwick Graffiti and Street Art Tour van Free Tours by Foot. Brooklyn’s Bushwick is een mekka voor (graffiti)kunstenaars en wordt steeds hipper. Hoog tijd om er een kijkje te nemen dus!

Williamsburg vs. Bushwick

Williamsburg in Brooklyn staat nog altijd bekend als hipster’s paradise, maar dat is snel aan het veranderen. De huurprijzen rijzen de pan uit en de wijk wordt in hoog tempo mainstream. In oktober spotte ik er tal van nieuwe winkels van grote ketens en ook toeristen weten massaal de weg naar Williamsburg te vinden.

Bushwick is eigenlijk een beetje het nieuwe Williamsburg. De rauwe wijk, gelegen ten zuidoosten van Williamsburg, heeft al jaren een artistieke en creatieve scene. Vanwege het kunstenaarsklimaat en de lagere huren is het tegenwoordig echt een toevluchtsoord voor creatievelingen. En dat is te merken: overal kom je straatkunst, studio’s en galeries tegen. De gentrificatie gaat snel in deze wijk, dus ga er gauw kijken voordat het té hip is geworden ;-) .

Zelf wist ik niet zo goed waar te beginnen (de reisgidsjes lopen nog niet over met informatie over Bushwick), dus besloot ik mee te gaan op een Graffiti Tour. Een mooie manier om de wijk te leren kennen en ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee!

P1030271Bushwick New York City P1030306

De tour

De tour van Free Tours by Foot leidt je in ruim twee huur langs de artistieke hoogtepunten in de wijk, maar voorziet je ook van een hoop achtergrondinformatie: want wat is street art eigenlijk? Ik kwam erachter dat straatkunst veel breder is dan alleen graffiti. Wat te denken van stickers, stencils en tags?

Onze gids, zelf straatkunstenaar, wist werkelijk alles te vertellen over alle variaties en kunstenaars die we tegenkwamen. En wat kwamen we een fantastische murals tegen. Zó kleurrijk en artistiek! Het leuke van street art: het verandert voortdurend en de tour dus ook. Zou je dezelfde wandeling nu doen, dan is-ie heel anders dan in oktober.

Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat ik niet alle vormen van straatkunst even mooi of interessant vond. De hele wijk is bezaaid met (ogenschijnlijk random) stickers en zeker ook de tags, de handtekeningen van graffiti kunstenaars, boeiden me eigenlijk niet echt. Het geheel was dan wel weer super fascinerend én heel fotogeniek, zoals je hieronder kan zien.

Bushwick Graffiti and Street Art Tour by Free Tours by FootBushwick Graffiti and Street Art Tour by Free Tours by Foot P1030256Bushwick Graffiti and Street Art Tour by Free Tours by FootBushwick Graffiti and Street Art Tour by Free Tours by FootBushwick Graffiti and Street Art Tour by Free Tours by FootBushwick Graffiti and Street Art Tour by Free Tours by FootBushwick Graffiti and Street Art Tour by Free Tours by FootBushwick NYCBushwick Graffiti and Street Art Tour by Free Tours by Foot

Ik kwam erachter dat delen bij Bushwick behoorlijk ongepolijst zijn. Het is niet te vergelijken met Manhattan, met z’n wolkenkrabbers, stoeten taxi’s, chique winkels en parken. Op sommige plekken is het gewoon een beetje een zooitje en eigenlijk moet je weten waar je moet zijn, om het er echt leuk te hebben. Tegelijkertijd stikt het er van de geweldige koffietentjes, restaurants en vintage winkels. Een wandeling met een gids is daarom ideaal als je de wijk nog niet kent.

Hotspots

Geweldige koffietentjes, restaurants en vintage winkels? Ik help je graag op weg met een paar tips. Kijk voor een completer overzicht op NFT, NYC GO en The Infatuation.

AP Cafe
420 Troutman St

Heerlijke koffie, vriendelijke barista’s en een geweldig strak interieur.

AP Cafe Bushwick

Roberta’s
261 Moore St

Een van de beroemdste pizzeria’s van New York. Dé plek waar hipsters en celebrities in een uberhippe setting heerlijke pizza’s weghappen. Reserveren is alleen mogelijk vanaf 10 personen.

Roberta's Bushwick New YorkRoberta's Bushwick New York

Fine & Raw Chocolate
288 Seigel St

Duurzame chocola zonder troep.

Fine & Raw chocolate
Urban Jungle
118 Knickerbocker St

Enorme vintage kledingzaak met goedkope spullen. Ga je thriften op Manhattan, dan zul je merken dat dat helaas niet goedkoop is, maar deze winkel maakt alles goed. In dit deel van Bushwick vind je nog veel meer vintage winkels. Kijk op Yelp voor een actueel overzicht.

Praktisch

- Je moet je aanmelden voor de tour. Free Tours by Foot plaatst je op een blacklist als je niet op komt dagen. Inschrijven = meedoen.

- De tours zijn gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Ik houd meestal $15 per persoon aan.

- Geen zin in een gids? Op de website van Free Tours vind je ook een self guided tour.

- Het aanbod van Free Tours by Foot is enorm! Ik ben ook eens meegegaan op een tour door Harlem die zeker de moeite waard was. De graffiti tour kan ook voor wat oudere kinderen leuk zijn, maar houd er wel rekening mee dat de gids (uiteraard) alleen Engels spreekt.

FacebookTwitterGoogle+Email

5 Responses to “Doen: Bushwick graffiti tour”

 1. ingrid says:

  Hoi, leuk weer eens wat van je te lezen! eind feb heb ik een dezelfde tour geboekt nav dit artikel :) mocht je me willen volgen op instagram : flamencogridje
  dan komen er vast vanzelf plaatjes voorbij ;)

 2. Romi says:

  Leuk om te lezen zeg! Dit is niet iets waar je veel over leest volgens mij. Althans, ik had er nog niet eerder iets over gelezen! Super leuk om eens verschillende dingen te lezen over wat iemand zoal in NYC meemaakt. En leuk dat je verschillende tours volgt, zoals ook die van Harlem. Ik denk dat je NYC als ‘buitenstaander’ zo echt goed kunt leren kennen? En ook de verschillende kanten.. zoals je zegt dat Manhattan toch weer compleet iets anders is!

 3. Lyanne says:

  Wat leuk om te doen lijkt me dit! Ik heb er zelf nog nooit van gehoord, maar als ik ooit naar New York ga, pak ik zeker dit artikel er even bij. :-)

 4. Saskia says:

  Dit ga ik zeker weten op mijn lijstje zetten om te doen als ik naar NY ga planning is rond april/mei of oktober 2016

 5. Senne says:

  Hallo,ik ben Senne en ik kom uit België.
  Volgend jaar ga ik naar New York en ik zou heel graag deze tour doen.
  Ik had er zelf nog nooit van gehoord dus ben blij dat ik hem via deze weg leerde kennen.
  De tour spreekt mij aan omdat ik fan ben van grafiti en dat ik zo New York op een andere manier kan leren kennen.
  Bedankt voor deze tip!

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>