Personal: fooi geven

Personal: fooi geven

Ga je naar de VS op vakantie, dan zul je er niet onderuit komen: fooi geven. De ‘regels’ zijn anders dan in Nederland en qua serviceniveau maakt het een groot verschil of iemand voor fooi werkt of niet. Nu ik zelf in de service-industrie werk (in een koffiebar), leek het me leuk mijn persoonlijke ervaringen met het fenomeen fooi in New York met je te delen. De regels kunnen namelijk nogal mysterieus overkomen en niets vervelender natuurlijk dan niet weten waar je aan toe bent.

In de horeca: essentieel

Laat ik beginnen met het volgende: in de meeste horecagelegenheden is fooi (gratuity) geven essentieel.
In Nederland hanteerde ik vaak de regel ‘ze moeten het verdienen’ (niet zo gek met het vrij beroerde serviceniveau van de Nederlandse horeca), maar hier wordt het echt niet op prijs gesteld als je helemaal niets geeft. Dat heeft simpelweg te maken met de lage uurlonen. Fooi is nodig om als barman of ober nog een beetje fatsoenlijk te verdienen. Veel toeristen hebben geen idee van deze regels of doen gewoon of ze gek zijn, waardoor ze meestal niet tot de favoriete clientele van veel etablissementen behoren (netjes uitgedrukt) en dat kun je soms merken in de service die aan toeristen gegeven wordt.

Zo komen er in mijn koffiebarretje soms groepen toeristen die aan de counter hun hapjes en drankjes bestellen, die vervolgens uitgeserveerd krijgen, tevreden weggaan (want lekker gegeten) en helemaal geen fooi geven. Het is weliswaar geen restaurant met bediening van begin tot eind, maar mijn collega’s en ik werken hard om de beste koffie en de lekkerste broodjes te serveren en daar mogen we voor beloond worden (vind ik). We kunnen er dan best wel van balen als er niets extra’s in zit.

Misschien vraag je je af wat dan precies de ‘regels’ zijn. Haal je bij een bar een alcoholisch drankje, dan is het geven van $1 extra per drankje vrij standaard. Ga je uiteten, dan is het minimum 15% over de gehele rekening (een handige rekentruc is 2 keer de tax van 8% te nemen). Vervelend, want het komt er allemaal bij, maar het is gewoon niet anders. Groepen vanaf vijf of zes personen moeten meestal verplicht 20% fooi betalen. Meestal staat dit ook op de rekening. Check deze dan ook goed! (zou zonde zijn om het dubbel te betalen).

Lastiger qua regels is de ‘take out’ categorie: bijvoorbeeld de koffiebars, bagelshops of food trucks. Fooi geven is er niet verplicht, maar er staat wel altijd een vrolijke fooienpot op de counter. Wat doe je daarmee? Voor mezelf hanteer ik de volgende regels: is het meisje of de jongen achter de bar vriendelijk en leuk, dat geef ik als ik een drankje bestel een dollar of wat losgeld. Gaat het om eten, dan iets meer. Je kunt ook eerst afwachten of de koffie of het betreffende gerecht lekker is en als je dan nog in de buurt van de pot bent, de fooi alsnog geven.

Ik blijf het overigens lastig vinden hoor: bij McDonald’s of veel andere fastfoodketens staat bijvoorbeeld geen pot, terwijl die jongens en meisjes vast ook wel een extraatje kunnen gebruiken. Misschien ligt hun uurloon iets hoger, maar ik kan het me bijna niet voorstellen.

Schoonheidsbehandelingen, taxichaffeurs en portiers

Een even tricky categorie zijn andere services, zoals nagelstylisten, taxichauffeurs, portiers of gidsen. Ik hanteer daarvoor de volgende regels:

• Schoonheidsbehandelingen: 10-15%
• Taxi: lastig, lastig. Als je met je creditcard betaalt, suggereert het systeem absurde percentages (20, 25 of 30%). Aangezien ik de meeste taxichauffeurs onvriendelijk vind en hun rijstijl vaak nog wel wat verbetering kan gebruiken, houd ik het meestal bij $1 of $2. Bij busvervoer van en naar het vliegveld (bijvoorbeeld met Super Shuttle) wordt er ook verwacht dat je een paar dollar fooi geeft.
• Ook een zeer lastige categorie: gidsen. Hier heb ik ontdekt dat het meestal wel even aangekondigd wordt als er een fooi verwacht wordt. Ik houd meestal een bedrag tussen $3 en $5 aan.
• Ik slaap in NYC niet in hotels, maar als iemand je koffers naar je kamer brengt, geef je daar een paar dollar voor.

Tot slot:

De Nederlandse Carol Rock, die ook in NYC woont, schreef een tijdje terug op ToGoToNewYork Blog een enorm leuk artikel over fooi geven. Een aanrader!

Wat zijn jouw ervaringen met fooi geven in New York?

FacebookTwitterGoogle+Email

5 Responses to “Personal: fooi geven”

 1. Marieke says:

  Ik vind het erg lastig… Wij gingen een keer met z’n vieren uiteten in New York en de rekening was opeens nogal hoog, omdat de wijn erg duur bleek te zijn en we daar twee flessen van hadden besteld. We hadden niet naar de prijs gekeken, en die viel dus behoorlijk tegen. We hebben toen uiteraard wel wat fooi gegeven, maar niet superrr veel. Kwam die serveerster dus terug om te vragen of alles wel naar wens was geweest, want we hadden zo weinig fooi gegeven? Dat vond ik wel echt een beetje asociaal…

  • Joyce says:

   Kan me voorstellen dat dat een lastige situatie was! Jaren geleden heb ik een keer meegemaakt dat we 2 drankjes in een barretje bestelden en ik nog in m’n portemonnee aan het graven was naar losse dollars voor fooi en de barman ons al begon uit te foeteren omdat we zogenaamd niks gaven. Ook heel irritant! Maar ik denk dat zowel jouw situatie als de mijne tot de extremen behoren :-(

 2. Bibi says:

  Super handig deze tips! Ik ga in januari half jaar stage lopen in New York en lees met plezier je blog, is echt voorpret!

  Voor de taxi van JFK naar Midtown, ik heb begrepen dat het vaste bedrag $ 45 exlusief toll en fooi, moet ik dan op ongeveer $ 60 rekenen? Of is het nog meer?

  Best prijzig stiekem, maar ik zie het ook niet zitten om met 2 koffers en handbaggage voor het eerst het metro systeem uit te pluizen!

  • Joyce says:

   Ha Bibi,
   Spannend zeg, mooi plan!
   Het vaste bedrag is als ik me niet vergis inmiddels $55, dus dan wordt het makkelijk zo’n $70-$75. Als je iets goedkoper uit wilt zijn, maar geen zin hebt in de metro, boek dan een supershuttle. Dat is zo’n busje waarin je met meer mensen vervoerd wordt. De prijs is afhankelijk van je adres in Manhattan. Met de code FBFAN krijg je 10% korting.
   Succes!
   Groetjes,
   Joyce

 3. Bibi says:

  Hi Joyce,

  Oh dan ga ik dat maar eens uitzoeken! Bedankt voor de tip! Ik zit in The Webster Apartments bij west 34th street, hopelijk vragen ze daar geen 75 dollar voor haha! Kijk uit naar alle andere verslagen!

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>