Gratis openluchtfilms en festivals in NYC – zomer 2014

Gratis openluchtfilms en festivals in NYC – zomer 2014

Deze week was het super zomers weer in NYC. Heerlijk! Na een lange winter en een kwakkelend voorjaar, heb ik goede hoop dat het weleens heel snel écht zomer kan worden hier. Het leuke van de zomer naast terrasjes pakken, ongelimiteerd ijsjes eten en ein-de-lijk je zomergarderobe aan kunnen trekken? De gratis openluchtfilms, concerten en festivals in New York City!

Hierbij een overzicht van de festivals die ik zelf vorig jaar bezocht heb of die me de moeite waard lijken. Voor een complete agenda zijn Time Out New York en NYCgo nog altijd je beste bronnen.

Openluchtfilms

Ik blijf dit zó’n leuk concept vinden: kleedje mee, picknick in de aanslag (met alcohol in het openbaar zijn ze in de VS altijd lastig, maar ik nam vorig jaar altijd een flesje wijn mee en ben nooit gesnapt) en lekker onderuit een leuke film kijken. Het programma van Hudson River Park is mijn favoriet: recente titels, dichtbij het water (dus koel, en geloof me – midden in de zomer SNAK je in NYC naar een beetje afkoeling) en niet overdreven druk.

Naast de bekende plekken als Bryant Park en Central Park worden er ook films vertoond op het strand van Coney Island, het Brooklyn Bridge Park met prachtig uitzicht op Manhattan en op het vliegdekschip de Intrepid. De meeste programma’s beginnen in de eerste week van juli, dat van Bryant Park al op 16 juni.

Bekijk dit overzicht voor alle locaties en programma’s.

Hudson River Park openluchtfilm New York City
Theater en concerten

Summerstage organiseert gratis concerten in alle vijf de New Yorkse boroughs. De kalender barst van de performances, maar gelukkig kun je het programma doorzoeken op genre, borough of natuurlijk datum.

De New York Philharmonic organiseert van 9 tot 15 juli een concertreeks in een aantal parken. Vorig jaar heb ik zo’n concert meegemaakt in Central Park en dat was fantastisch! Het was de grootste picknick die ik ooit gezien heb (zie de foto hieronder) en het concert was magnifiek. Belangrijkste tip: kom vroeg om een plekje te claimen.

Ook erg leuk: de Today Show organiseert op vrijdagen en soms op dinsdag ochtendconcerten op het Rockefeller Plaza. De line-up is bekend en er staan grote namen tussen (Pharrell! Ed Sheeran! OneRepublic! Maroon5! Usher!). Wil je erbij zijn? Kom dan extreem vroeg. Geadviseerd wordt om 06.00 ‘s morgens, maar ik zou nog eerder komen.

En zoals ieder jaar kun je ook dit jaar van Shakespeare in Central Park genieten. Kaartjes zijn gratis, maar ERG populair. Je moet er dus al rond 12 uur ‘s middags voor in de rij staan. Je kunt ook online mee doen aan een lottery. Alle info over kaartjes lees je hier.

Meer gratis muziek- en theaterideeën vind je hier.

Central Park concert NYC

Festivals

Ook festivals zijn er genoeg deze zomer! Ik maakte weer een persoonlijke selectie, maar houd zeker alle uitgaansagenda’s in de gaten voor een actueel overzicht.

Gratis naar de museums aan Fifth Avenue? Op dinsdagavond 10 juni is de toegang tussen 18.00 en 21.00 uur gratis én is de hele Museum Mile autovrij, spelen er bandjes en zijn er allerlei kunstzinnige activiteiten voor kinderen.

Op 21 juni verandert Times Square in een yoga paradijs tijdens ‘Solstice in Times Square‘. Je kunt de hele dag deelnemen aan verschillende workshops. Meld je van te voren wel even aan online.

In juni, juli en augustus barst het van de optredens en andere activiteiten in Brooklyn’s Prospect Park. De meeste zijn gratis, maar een donatie wordt gewaardeerd. Er zijn ook benefietconcerten waar je wel voor moet betalen (The National op 19 juni!). Check hier de agenda van Celebrate Brooklyn!

Geniet van een zomers NYC!

solstice Times Square

PS. Sorry voor mijn lage schrijffrequentie van de laatste tijd. Ik ben intens van mijn laatste dagen in NYC aan het genieten en ben van plan eenmaal terug in Nederland ál mijn recente ontdekkingen, ervaringen en tips hier op te schrijven. Blijf JSNY dus checken!

FacebookTwitterGoogle+Email

5 Responses to “Gratis openluchtfilms en festivals in NYC – zomer 2014”

 1. Tess says:

  Wat een top tips! Deze zomer ga ik weer naar NY en pak zeker een festivaltje en filmpje mee!

 2. Kim says:

  Wat een super tips! We gaan zeker bekijken of we dit mee kunnen pakken in ons verblijf in NY in juli.

  We zitten er verder aan te denken om een fiets te huren in Central Park, hier lekker rustig rond fietsen, en aansluitend fietsen via Chelsea naar The High Line. Raad je dit aan?
  Is het leuk en goed te doen om in dit gebied te fietsen? En heb je eventueel nog extra tips en aanbevelingen qua straten die we onderweg mee kunnen pakken?

  • Joyce says:

   Hoi Kim,
   Fietsen in Central Park is erg goed te doen, maar van Central Park naar Chelsea moet je je wel door het drukke verkeer begeven. Wat ik zou doen, is vanuit Central Park direct doorsteken naar het fietspad langs de Hudson. Dat is een veilig fietspad en er is best veel te zien. Als je liever echt door Chelsea fietst, fiets dan over 9th Avenue naar beneden, daar is het fietspad ook van het autoverkeer gescheiden. En nog een tip: huur in Central Park je fietsen niet bij mannetjes die je direct benaderen. Niet te vertrouwen..
   Veel plezier vast!

 3. Deborah says:

  Hi!!

  Wat een leuke tips heb je vooral Westvillage & Greenwich! Heel jouw blog is leuk om te lezen.
  Wij verblijven in sept in Westvillage.
  Weet jij of er nog leuke openluchtfilm/festivals/(ochtend)concerten zijn in een van de parken.

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>