Kunst kijken in Chelsea

Kunst kijken in Chelsea

Hoog op mijn to-do lijst en eindelijk aan toegekomen: kunst kijken in de New Yorkse wijk Chelsea. Natuurlijk wist ik dat in deze wijk het gros van de kunstgalerieën is gevestigd, maar dat het er zóveel zijn, daar had ik niet op gerekend. Volgens het overzicht dat ik bij een van de exposities meenam, zijn het er in elk geval 186. Om ze allemaal uitgebreid te bezoeken zou je zeker een week nodig hebben!

Als liefhebber, maar zeker geen kenner, had ik op de bewuste zaterdagmiddag niet de intentie alle 186 exposities af te gaan. Gewoon wat ronddwalen en rondkijken, dat was het plan.

De wijk
Het kunstgedeelte van Chelsea loopt grofweg van West 18th Street tot en met West 28th Street, tussen 10th en 11th Avenue. Hier zijn oude pakhuizen en loodsen omgetoverd tot ruime, lichte expositieruimten waar voornamelijk moderne werken te vinden zijn. Verwacht geen gezellige, gepolijste straten, maar een industrieel gebied dat sterk in ontwikkeling is. Dit verklaart meteen waarom een groot deel van de New Yorkse kunstscène zich hier afspeelt: relatief lage huren en veel ruimte.

Waar ik in Nederland nog wel eens gêne had zomaar een galerie binnen te lopen, was dit in Chelsea helemaal niet het geval. Op een zaterdagmiddag zijn er ontzettend veel locals en toeristen van galerie naar galerie aan het hoppen. Nergens word je vreemd aangekeken, dus ga gerust overal naar binnen.

Een tour door Chelsea is niet compleet zonder een deel van de High Line te lopen – het smalle park langs een oud spoortraject op negen meter hoogte –  zo krijg je een goed beeld van de wijk. Start bijvoorbeeld op West 30th Street, eindig op West 20th Street en begin dan met je galerie-route.

Na afloop
Moe van het lopen en toe aan een drankje? Op 10th Avenue zitten leuke barretjes en restaurants. Wij namen een heerlijk glas wijn en wat kaas in The Drunken Horse, een wijnbar met Europees tintje.

Goed om te weten
- Veel galerieën zijn gesloten op zondag en maandag.
- Precies weten welke exposities er gaande zijn? Een overzicht vind je hier en hier.
- Ben je geen kenner, maar heb je wel behoefte aan wat uitleg of wil je alleen de beste exposities zien? Boek dan een tour. Bijvoorbeeld bij New York Gallery Tours ($20).
- Voor het bijhouden van alles dat er speelt in de kunstscene lees je bijvoorbeeld 2% of Art Fag City. 2% biedt overigens ook tours aan.

Op de donderdagavonden vinden de meeste openingen – met wijn en kaas! – plaats. West 25th Street schijnt dan te veranderen in een soort kunst-kroeg. Een goed moment om deze buurt weer een keer te gaan verkennen, want ik heb nog lang niet alles gezien!

FacebookTwitterGoogle+Email

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>