Merchant’s House Museum – onderdompeling in negentiende eeuws New York

Merchant’s House Museum – onderdompeling in negentiende eeuws New York

New York ontdekken doe ik eigenlijk het liefst op de fiets. Door telkens nét iets andere routes te nemen, zie ik alles aan me voorbij trekken: hippe restaurantjes, fijne terrassen (ein-de-lijk is het hier lente!) en gave winkels. Ook kom ik soms bijzondere gebouwen tegen die ik vervolgens google, want vaak is niet direct zichtbaar wat zich achter een mooie gevel afspeelt.

Eén van die bijzondere gebouwen is het Merchant’s House in NoHo. Ik was er al een aantal keer langsgefietst, kwam erachter dat het een museum is en kreeg het niet meer uit mijn hoofd: hier móest ik een kijkje gaan nemen. Het museumbezoek bleek een onderdompeling in het negentiende eeuwse New York te zijn. Ik vertel je er graag meer over!

Merchants House Museum New York City

Het Merchant’s House Museum is niet echt een museum-museum. Wil je het bekijken, dan klop je tijdens de openingsuren hard op de deur, om vervolgens door een opgetogen vrijwilliger begroet te worden. Je betaalt $10 of $5 entree (cash only) en maakt de keuze om door een gids rondgeleid wilt worden (dit deden wij) of een self-guided tour te doen.

Het huis is volledig in de oude staat bewaard gebleven (het is hier en daar wel gerestaureerd natuurlijk), wat uniek is voor New York. In een klein uur dompel je je onder in het leven van de rijke koopmansfamilie Tredwell, die het huis vanaf 1835 zo’n honderd jaar bewoonde.

Hun handelspraktijken, het familieleven, huishouden en hun relatie met de buurt: het komt allemaal voorbij. Tegelijk vergaap je je aan de prachtige inrichting van de begane grond, maar ook aan praktische negentiende eeuwse sanitaire oplossingen (de po-stoel, brrrr) en de domeinen van de dienstmeisjes.

Merchants House interior

De rondleiding was kleinschalig en onze gids was enorm kundig: de moeilijkste vragen wist ze moeiteloos te beantwoorden. Net als in het Tenement Museum stap je letterlijk een geschiedenis binnen, met als grootste verschillen dat je in het Tenement Museum maar een deel van het gebouw te zien krijgt (dit is afhankelijk van de tour die je kiest) en de rondleiding daar nog een stukje interactiever is. Verder ligt de focus in het Tenement Museum op migrantenfamilies en het arbeidersleven, terwijl de Tredwells van het Merchant’s House een héél ander leven leidden.

Al met al vond ik heel erg de moeite waard om dit huis te hebben gezien. Achter een simpele gevel blijkt een rijke historie schuil te gaan!

Merchants House Bedroom

Goed om te weten:

- Het museum is geopend van donderdag tot en met maandag van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is $10 en $5 voor studenten (neem je studentenpas mee) en senioren.

- Ik vond het erg de moeite waard om met een gids mee te gaan. De tours starten om 14.00 uur en worden gegeven in het Engels. Wil je er naartoe met kinderen, dan is het wel handig als ze Engels begrijpen.

- Je kunt een bezoek combineren met een wandeling door Greenwich Village (NYU Campus), winkelen in SoHo, NoLita, de East Village of de Lower East Side of een bezoek aan het New Museum.

Merchant’s House Museum
29 East Fourth Street
212-777-1089
Metro: Bleecker St [6], Astor Place [6] of Broadway-Lafayette [B, D, F, M]

FacebookTwitterGoogle+Email

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>