MoMA PS1 Museum review

MoMA PS1 Museum review

Ken je dat gevoel? Dat je een attractie, winkel of buurt per se wilt bezoeken, maar eigenlijk niet precies weet wat er nou zo speciaal of bijzonder aan is? Ik had dat dus met MoMA PS1 in Long Island City, Queens – het broertje van het beroemde Museum of Modern Art (MoMA) in Manhattan. Stond al tijden op m’n lijstje, maar waarom precies, geen idee!

Een paar weken terug hadden we logés en besloten we op de bonnefooi de overtocht (metrorit) naar Queens te maken voor MoMA PS1. Zonder verwachtingen, ook weleens lekker!

MoMA PS1

MoMA PS1 stelt hedendaagse, experimentele kunst tentoon, waarbij de ontmoeting tussen publiek en kunstenaar heel belangrijk is. De setting waarin dit gebeurt, is bijzonder: PS1 staat voor Public School 1 – het gebouw is een voormalige school van meer dan honderd jaar oud.

MoMA PS1

De school is stiekem nog heel herkenbaar als school: je loopt door lange gangen en gaat verschillende lokalen binnen. Een koffietje drinken of lunchen doe je aan ouderwetse bureautjes in de M. Wells Dinette .

Bezoek je MoMA PS 1, dan zijn er gegarandeerd meerdere exposities te zien. In het weekend is de kans groot dat je meteen een performance of een ander speciaal evenement meepakt (daarover hieronder meer).

Wat mij erg aansprak aan dit museum is de afwisseling in kunstvormen, het bijzondere gebouw en het on-Amerikaanse karakter van de programmering. We bekeken bijvoorbeeld het werk van de Duitse filmmaker Christoph Schlingensief (nog te zien tot 31 augustus 2014) dat – tja, hoe leg ik dat eens uit – extreem absurdistisch is. Zó controversieel, dat het me oprecht verbaasde dat het voor iedereen te zien is.

Dit laatste is meteen ook een aspect waarmee je rekening moet houden: ben je niet zo van het experiment, dan zou ik dit museum overslaan. Ik vond veel kunstwerken lastig te begrijpen, maar werd wel gegrepen door de bijzondere setting en de afwisseling.

MoMA PS1 Maria Lassnig

MoMA PS1 Korakrit Arunanondchai

MoMA Warm-up

Vaste prik in de zomer is MoMA Warm-up: vanaf 28 juni tot 6 september vindt iedere zaterdag van 15.00 tot 18.00 uur een live muziekfestival rondom experimentele muziek plaats op de binnenplaats (het schoolplein) van MoMA PS1. Houd de website in de gaten voor de line-up van deze zomer.

MoMA PS1 Warm-up

Long Island City – hipster place to be

MoMA PS 1 ligt in Long Island City, een wijk in Queens die dichtbij Manhattan ligt. Je hoeft alleen maar de East River over of onderdoor en je bent er. In Long Island City is gentrification in volle gang: de hoge huren in Manhattan en bepaalde delen van Brooklyn zorgen ervoor dat jonge mensen hun heil bijvoorbeeld hier zoeken, met als gevolg dat ontwikkelingen razendsnel gaan.

Long Island City is ook bekend om voormalig graffiti gebied 5Pointz dat vorig jaar helaas ter ziele is gegaan. Gelukkig is er nog genoeg over dat Long Island City een tripje waard maakt! Naast het bezoeken van MoMA PS1 kun je er bijvoorbeeld:

• Genieten van een fantastisch uitzicht op Manhattan vanuit het Gantry Plaza State Park.

• Een bezoek brengen aan het Sculpture Center.

• Echt lekkere koffie drinken bij Sweetleaf.

• Nippen aan bijzondere cocktails bij de speakeasy bar Dutch Kills (jawel!).

• Schatten vinden op de zondagse vlooienmarket LIC Flea (vanaf 4 mei).

LIc flea

Goed om te weten

• Vanaf Grand Central is het met metrolijn 7 maar één stop naar Long Island City (Vernon Blvd – Jackson Av).

• De toegangsprijs van MoMA PS1 is ‘suggested’. Je mag dus zelf bepalen wat je wilt betalen. Wij besloten het studententarief van $5 te betalen.

• De East River Ferry meert ook aan in Long Island City. Meer over deze ferry lees je hier.

 

FacebookTwitterGoogle+Email

4 Responses to “MoMA PS1 Museum review”

 1. Paul says:

  Dat ziet er inderdaad leuk uit. Ik krijg door jouw blog weer heel veel zin om voor de zoveelste keer naar NYC te gaan!

 2. Irene says:

  Dankzij MoMA PS1 heb ik 5Pointz ontdekt. ZO jammer dat dat nu weg is. Gelukkig is er nog veel street art in Bushwick en Brooklyn.

 3. Mindy says:

  Jammer wij waren er vandaag, maar het is op dinsdag en woensdag gesloten. Misschien handig om openingstijden erbij te vermelden. Bedankt voor alle andere tips overigens !

  • Joyce says:

   Hoi Mindy, wat vervelend! Vaak zet ik dat soort gegevens bij mijn blogposts, maar ik wil ook iedere lezer op het hart drukken altijd even de website van een bezienswaardigheid te checken. Openingsdagen en -tijden kunnen aan verandering onderhevig zijn, dus zelfs als het in m’n post staat, is er een klein risico dat de info niet klopt. Hopelijk heb je wel van het uitzicht op Manhattan kunnen genieten.
   Hartelijke groeten,
   Joyce

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>