Speakeasy’s: in het geniep een cocktail drinken

Speakeasy’s: in het geniep een cocktail drinken

Je hebt vast weleens over de Amerikaanse drooglegging in de jaren twintig van de vorige eeuw gehoord. Van 1920 tot en met 1933 was het produceren en verkopen van alcohol in de VS verboden. Het moest alcoholisme uitbannen, maar in plaats daarvan kwam het decennium bekend te staan als de Roaring Twenties.

De Amerikanen werden namelijk hartstikke inventief: ze smokkelden drank van over de grens, stookten zelf alcohol en verkochten de drank vanuit speakeasy’s, verstopte etablissementen. Je kent het beeld vast wel uit films uit The Great Gatsby en Chicago.

De drooglegging is inmiddels allang opgeheven, maar in New York vind je nog steeds tal van speakeasy’s. Het is natuurlijk vooral een gimmick, want van illegaliteit is absoluut geen sprake, maar het voelt toch extra speciaal als je moeite hebt gedaan om je goddelijke cocktail te bemachtigen.

Een cocktail proberen bij een speakeasy is wat mij betreft een absolute must-do als je in New York bent. Ik zette een paar populaire bars op een rijtje:

Apotheke, Chinatown

apotheke nyc

apotheke new york

Over Apotheke schreef ik eerder al een uitgebreid artikel. Ik moet er zelf echt weer eens naartoe, want er zullen ongetwijfeld bijzondere winterse cocktails op het menu staan.

Apotheke
9 Doyers Street
Metro: Canal St (J, M, Q, Z), Chambers St (J, Z) of Brooklyn Bridge – City Hall (4, 5, 6)

Please don’t tell (PDT), East Village

Crif Dogs East Village

Je bereikt Please Don’t Tell op een wel heel bijzondere manier: via een telefooncel in Crif Dogs, een hotdogtentje in de East Village. Krijg je honger tijdens het eten? Dan kan kan je de beroemde gefrituurde hot dog van Crif bestellen.
Het is aan te raden te reserveren, zeker als je met een wat grotere groep komt.

Please Don’t Tell (PDT)
113 St. Marks Pl.
Metro: Astor Place [4,6] of 2nd Av [F]

The Bathtub Gin, Chelsea

bath tub gin

Om de Bathtub Gin binnen te komen, zoek je in Chelsea naar de Stone Street Coffee Company. Via dit koffietentje (schijnt goed te zijn) kom je in deze Victoriaanse bar, met een prominente badkuip in het midden. Hoe later, hoe meer alcohol en hoe meer badkuipfoto’s.

Bathtub Gin
132 9th Ave (tussen 18th St & 19th St)
Metro: W 14 St [A, C, E]

The Raines Law Room, Flatiron

Laines Law

Een tijdmachine, dat is The Raines Law Room. Via een anonieme entree (je zou niet vermoeden dat hier een bar zit) stap je écht de jaren twintig binnen. Wil je een drankje, dan druk je op de bel bij je tafeltje en voilà, daar is je serveerster.

The Raines Law Room
48 W. 17th Street
Metro: 14 St [F, M]

Attaboy, Lower East Side

Attaboy

Attaboy neemt geen reserveringen aan en heeft geen menu. Áls je eenmaal binnen bent, vraagt de bartender naar je favoriete smaken en drankjes en maakt een unieke cocktail ($16). De bar zit in een desolaat stuk van Eldridge Street. Verwacht geen bord bij de deur, dus let vooral goed op de huisnummers en klop op de deur of bel een aantal keer aan. De aanhouder wint!

Attaboy
134 Eldridge Street
Metro: Bowery [J], Grand St [B, D], Delancey [F], Essex [J, M]

FacebookTwitterGoogle+Email

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>