Review: Tenement Museum

Review: Tenement Museum

Vraag een willekeurig persoon een aantal New Yorkse musea op te noemen en de de kans is groot dat de lijst aangevoerd wordt door het MoMA, Guggenheim, het Metropolitan Museum of Art en het American Museum of Natural History. Allemaal zéér de moeite waard, maar de komende tijd ga ik de wat onbekendere musea bezoeken en voor je reviewen.

Ik trap af met het Tenement Museum in de Lower East Side, geen museum-museum, maar een historische onderdompeling in de levensstijl van de voormalige inwoners van een van Manhattans interessantste buurten!

Tenement Museum New York City www.JSNY.nl

Misschien vraag je je af: wat is een Tenement? In het Nederlands bestaat er niet echt één woord voor, maar het is simpel gezegd een gebouw (meestal niet in een al te beste staat) met heel veel huurders. Vanaf het midden van de negentiende eeuw arriveerden grote aantallen immigranten in NYC. Velen belandden in de Lower East Side, waar het wemelde van de tenements: appartementengebouwen met miniscule kamertjes, waar veel te veel mensen opeengepakt woonden. Naast een woonfunctie, waren er vaak ook allerlei bedrijfjes in dit soort gebouwen gevestigd. Meestal woonden mensen met dezelfde nationaliteit bij elkaar. De buurt werd heel lang door Joodse immigranten gedomineerd, maar ook bijvoorbeeld Duitse, Ierse en Italiaanse immigranten zijn van grote invloed geweest op het karakter van de Lower East Side.

Het Tenement Museum heeft als missie de verhalen van één tenement – 97 Orchard Street – te vertellen. Dat doen ze op een bijzondere manier: door je mee te nemen op een tour door dit voormalige tenement, dat zoveel mogelijk gereconstrueerd is.

Tours

Je moet dus deelnemen aan een tour, anders kun je 97 Orchard Street niet bezoeken. Er zijn maar liefst zeven tours om uit te kiezen: allemaal met een ander ‘verhaal’ als uitgangspunt. Naast deze tours, kun je er ook voor kiezen mee te doen aan ‘Meet the Residents’ – programma waarbij je een van de vroegere bewoners van het gebouw ontmoet (een acteur) of deelnemen aan een van de vier buurtwandelingen.

Afgelopen week kreeg ik met een groepje partners-van-Columbia-studenten (‘Better Halves’ ;-) ) een anderhalf uur durende privé-tour: Shop Life.

97 orchard st

Onderdompeling

Samen met een educator doken we tijdens de Shop Life tour in de geschiedenis van verschillende bedrijven die ooit gehuisvest zijn geweest in het tenement. Een Duitse biersalon (één van de vijfhonderd die de buurt rijk was!), en een lingeriewinkel. In de gereconstrueerde biersalon verplaatsten we ons in de bezoekers en de uitbater. Aan de hand van objecten en verhalen stelden we ons voor hoe het geweest moest zijn om met de hele familie op zondag na de kerkdienst bier te gaan drinken en een hapje te eten. 

Via een interactieve installatie kwamen we meer te weten over een lingeriewinkel uit de jaren zeventig – de tijd dat Orchard Street dé koopjesjaag-straat was. Heel interessant!

Beer saloon 97 orchard st

Ik vond de tour ab-so-luut de moeite waard. Het gebouw en alle gereconstrueerde ruimten zijn geweldig om te zien: het ademt historie. Zelf houd ik ook erg van de manier waarop de geschiedenis hier overgebracht wordt: door echte verhalen, getuigenissen en door er zelf actief mee aan de slag te gaan. Nadeel: de tour duurt vrij lang, als je geen privé-tour hebt kan het behoorlijk vol zijn heb ik gehoord en je ziet niet alle ruimten in 97 Orchard St. Wat je te zien krijgt, hangt af van de tour die je hebt gekozen.

Dit museum moet je zeker bezoeken als je:

• Geïnteresseerd bent in de ‘menselijke kant’ van geschiedenis: in verhalen, tradities en gewoonten

• Ervan houdt om jezelf vragen te stellen, om hardop ergens over na te denken

• Het leuk vindt op een interactieve manier iets te leren

Sla ‘m over als je:

• Geen zin hebt in interactie met andere museumbezoekers of educatoren

• Liever op eigen houtje en in je eigen tempo een museum ontdekt

Praktisch

De tours zijn populair, dus het best maak je van te voren een online reservering. Volwassenen betalen $25 voor een tour, studenten $20. Het verschilt per tour wat de aanbevolen leeftijd is en bij sommige tours mogen kleine kinderen niet mee. Check dit dus van te voren. Alle tours zijn in het Engels.

Het museum organiseert in hun Visitor Center ook gratis Tenement Talks. Kijk hier voor de agenda.

Tenement Museum
De tours starten vanuit het Visitor Center (ook een hele leuke winkel!)
103 Orchard Street
Metro: Delancey St [F] of Essex St [J, M]

FacebookTwitterGoogle+Email

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>