Het is bijna zover: Thanksgiving en Black Friday

Het is bijna zover: Thanksgiving en Black Friday

Nog even en het Amerikaanse Holiday-season gaat officieel van start met Thanksgiving en Black Friday op 28/29 november. Geen idee wat je kan verwachten? Ik heb wat basics voor je op een rijtje gezet.

Kalkoen en football

Thanksgiving is de jaarlijkse nationale feestdag van de VS en Canada waarbij ‘dank’ wordt gezegd aan de oogst en de familie. Het is een feestdag die vooral binnenshuis wordt gevierd met een traditioneel en uitgebreid diner. Meer over de oorsprong ervan, lees je hier.

In 2007 studeerde ik in Californië en werd ik uitgenodigd om Thanksgiving met de familie van mijn roommate te vieren. Die kans greep ik met beide handen aan, want hoe gaaf is het om zo’n viering in familiekring, dus écht mee te maken?

De dag zag er zo uit:

• Licht ontbijten
• Rond 13.00 uur aan tafel, na de nodige stress over de kalkoen (de tante die de kalkoen zou meenemen bleek ineens ziek te zijn. Een turkey-drive-in bleek de oplossing!).
• Het diner openen met een rondje: “What are you thankful for?”
• Eten! Op het menu stonden klassiekers: kalkoen met stuffing en cranberry saus, sperziebonen, spruitjes, aardappelpuree en pompoentaart toe.
• Rond 16.00 had iedereen z’n buikje volgegeten en werd er uitgebuikt voor de televisie met college football.
• De volgende dag: restjes eten.

Achteraf heb ik begrepen dat hun Thanksgiving heel traditioneel was. Het was heel bijzonder om hun familietradities (en dat onder een vrolijk Californisch zonnetje) mee te maken. Amerikanen zijn zo gastvrij!

Thanksgiving diner

Macy’s Parade

Als je de 28ste in New York bent en geen familie hebt om gezellig een kalkoen mee op te eten, dan is de jaarlijkse groots opgezette parade van Macy’s hét alternatief. De parade vormt de officiële start van het holiday-season in New York en trekt maar liefst 3,5 miljoen toeschouwers!

2013_macys_parade_route_map

De route loopt zuidelijk vanaf 77th Street en Central Park West over 6th Avenue naar Macy’s aan Herald Square. Om 09.00 uur is de start en rond het middaguur de finish. Het spektakel schijnt het best te zien te zijn aan Central Park West, tussen de 61st en 72nd Street.

Bron foto

Uiteten

Ga je uiteten op de 28ste en heb je zin in een traditioneel diner? Kijk dan eens naar dit overzicht met restaurants die een speciaal menu hebben. Ook Time Out heeft een uitgebreide lijst samengesteld. Heb je liever een afhaal-menuutje? Dan zijn dit goede opties.

Het is slim vooraf te reserveren via opentable.com. Ik vind het lastig in te schatten of het al dan niet populair is om uiteten te gaan met Thanksgiving, maar better safe than sorry.

Black Friday: Shop till you drop!

Je hebt je buikje volgegeten, football gekeken en dan? Shoppen!

Het is hedonistisch, idioot, héél Amerikaans, maar ik kan het moeilijk negeren op dit blog: Black Friday.

Winkelketens openen vaak op de avond van Thanksgiving hun deuren en lokken klanten met bodemprijzen of weggevertjes. Misschien ken je de taferelen wel: massa’s koopjesjagers die een bepaalde winkel of mall bestormen om hun target te bemachtigen. Denk: Dwaze Dagen, maar dan véél extremer.

De meeste Amerikanen hebben een lang weekend vrij en gaan gewapend met verlanglijsten voor kerst op pad. Ik heb nog niet eerder Black Friday meegemaakt in NYC, dus uit ervaring kan ik niet spreken, maar echte koopjesjagers moeten hier zijn:

• Macy’s, Herald Square. Een van de beroemdste warenhuizen van NYC en organisator van de grote parade. Gesloten gedurende de dag tijdens Thanksgiving, maar open vanaf 20.00 uur ‘s avonds.
Best Buy, verschillende locaties. Voor electronica koopjes. Open vanaf 18.00 uur ‘s avonds, twee uur daarvoor worden er toegangstickets uitgereikt.
Queens Center, Elmhurst. Dit is een fancy mall in Queens, die om 24.00 uur de deuren opent.

Online zijn de deals van Amazon heel populair.

En wat ga ik zelf doen? Ik duik met een groep Nederlandse en Vlaamse vrienden onder in Philadelphia, waar we met z’n allen in een groot huis verblijven. Natuurlijk staat er een traditioneel diner gepland, maar ook – héél belangrijk – het echte Sinterklaas dobbelspel.

Happy Thanksgiving vast!

Lees ook: Sale! De basics.

FacebookTwitterGoogle+Email

2 Responses to “Het is bijna zover: Thanksgiving en Black Friday”

 1. Lotte says:

  Hi Joyce,

  Vier jaar geleden was ik met mijn partner in de week van Thanksgiving in Cape Cod. Wat wij zo opvallend vonden is dat de Amerikanen zo vroeg eten met Thanksgiving. Een hopeloos Europese vraag, ik weet het, maar weet jij wat daar de reden van is?

  Veel plezier in Philly :-) .
  groetjes, Lotte

  • Joyce says:

   Ha Lotte!
   Het is een beetje mysterieus waarom.. vanwege het football kijken of om ‘s avonds nog andere vrienden/familie te kunnen zien? Ik heb er even naar gegoogeld, maar de antwoorden verschillen nogal. Volgens mij is het ook een kwestie van traditie en denkt niemand er nog echt over na.
   Groet!

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>