The Cloisters: Zuid-Frankrijk in New York

The Cloisters: Zuid-Frankrijk in New York

Een bezoek aan The Cloisters stond al héél lang op mijn to-do list en vrijdag nam ik eindelijk de metro naar het bijna noordelijkste puntje van Manhattan om dit bijzondere bouwwerk en museum te gaan bekijken. The Cloisters is bepaald niet hip & happening, maar wel een fascinerend staaltje Amerikaanse (import)kunst.

Wat ís het? Zul je je afvragen. Nou, een niet-origineel klooster met daarin een dependance van het Metropolitan Museum of Art.

The Cloisters New York City

Het klooster

Middeleeuwse kloosters zijn natuurlijk ver te zoeken in de Verenigde Staten. Waarom er zelf niet één bouwen, moet John D. Rockefeller Jr. in de jaren dertig van de vorige eeuw gedacht hebben. Hij kocht de complete collectie van George Grey Barnard, een verzamelaar van Middeleeuwse kunst, en liet uit de originele delen van vijf Franse kloosters zijn eigen ‘klooster’ bouwen. Hij zorgde ervoor dat er een park omheen aangelegd werd, kocht nog wat land in New Jersey om er zeker van te zijn dat het mooie uitzicht behouden bleef en vervolgens doneerde hij de hele collectie aan het Metropolitan Museum of Art.

Zuid-Frankrijk

Na een behoorlijk lange metrorit en een wandeling door het prachtige Fort Tryon Park, kwamen we dan eindelijk aan bij The Cloisters. En echt, ik overdrijf niet: het is een prachtig complex, gebouwd tussen het groen op een heuvel. Je hebt een fantastisch uitzicht op de Hudson en er is in de verste verte geen wolkenkrabber te bekennen. Met een stralend blauwe lucht op de achtergrond leek het verdomd Zuid-Frankrijk wel! Ook de tuinen van het complex zijn práchtig. Ideaal om rustig te lunchen, een boek te lezen of gewoon bij te komen van alle drukte in New York.

De museumcollectie bevat meer dan 5000 Europese kunstobjecten uit de Middeleeuwen. Ik moet zeggen dat dit niet mijn favoriete artistieke periode is, maar ronddwalen door het museum met al zijn bijzondere zalen is absoluut de moeite waard. Het complex ademt historie en dat terwijl het eigenlijk nog helemaal niet zo oud is.

The Cloisters NYC

De omgeving

Het Fort Tryon Park is net als eigenlijk alle New Yorkse parken heel erg mooi. Een fijne plek om te picknicken, een beetje rond te wandelen of iets te drinken bij het New Leaf Café.

Praktisch

Je toegangskaartje voor het Metropolitan Museum of Art is voor zowel The Cloisters als het reguliere museum geldig. De ‘Met’ werkt met recommended entrance fees. De reguliere toegangsprijs is $25, maar in principe mag je betalen wat je wilt. Laat de prijs je dus niet weerhouden van een bezoekje! ;-)

Om The Cloisters te bezoeken neem je Metrolijn A naar 190th Street. Vanaf het metrostation is het nog zo’n 10 minuten lopen in noordelijke richting over Margaret Corbin Drive. Het museum staat met borden aangegeven, maar het is een beetje zoeken.

99 Margaret Corbin Drive
Fort Tryon Park
www.metmuseum.org
maandag gesloten

FacebookTwitterGoogle+Email

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>