@ Work in New York City!

@ Work in New York City!

Dit keer heb ik geen New Yorkse must-sees en hotspots voor je in de aanbieding, maar een persoonlijke update. Veel vrienden en familie lezen dit blog, dus af en toe mag dat wel. Na een aantal maanden een expat-leventje geleid te hebben (niet verkeerd hoor!) en te hebben nagedacht over wat ik nou eigenlijk op carrièregebied wilde bereiken, ben ik nu eindelijk echt aan de slag. Dat verdient een update!

Het is een beetje een lang verhaal, maar het leek me wel leuk (en misschien ook handig voor lezers met New Yorkse ambities) het helemaal te vertellen.

De situatie

In januari 2013 ben ik samen met mijn man Michiel naar New York City verhuisd. De reden? Michiel ging studeren aan de Business School van Columbia University. Met mijn visa-status (J2) kwam ik in aanmerking voor een tijdelijke werkvergunning. Ik heb die aanvraag heel snel de deur uit gedaan. Officieel mogen de instanties drie maanden doen over hun beslissing, maar gelukkig viel in mijn geval de wachttijd mee en had ik de vergunning na iets meer dan twee maanden in huis.

Stage bij PenPal News

Terwijl ik op mijn vergunning wachtte, oriënteerde ik me op de arbeidsmarkt en kwam ik erachter dat veel afgestudeerden stages lopen om ervaring op te doen. Dat leek me ook wel wat. Ik regelde vrij snel een mini communicatie-stage bij PenPal News, een educatieve startup. Dit bedrijfje houdt zich bezig met een super gaaf product én zat tot voor kort in een geweldig kantoor, the Alley, een startup hub waar allerlei beginnende bedrijven flexibel werken. Een kleine drie maanden heb ik de jongens van PenPal News parttime ondersteund met allerlei klussen. Heel leuk, al bleek al snel dat er niet super veel werk voor me was en de jongens weer vanuit huis gingen werken. Ik besloot dan ook dat het tijd werd om verder te zoeken.

Solliciteren

Vervolgens heb ik me een tijdje vrij serieus beziggehouden met solliciteren op allerlei communicatie- en marketingachtige functies. Iets dat absoluut niet meevalt hier! Natuurlijk had ik mijn cv op orde (op z’n Amerikaans met heel veel nadruk wat ik in het verleden allemaal bereikt heb) en werd ik steeds beter in het schrijven van sollicitatiebrieven. Het is echter maar de vraag hoeveel een brief hier waard is. Het vinden van een baan hangt namelijk voor een heel groot deel af van netwerken, mensen kennen en persoonlijke introducties. Bovendien moet je echt heel duidelijk voor ogen hebben naar wat voor functie je op zoek bent. Aankomen met: “Ik heb verstand van communicatie, marketing en ik kan ook organiseren, plannen en een beetje designen” (bij wijze van spreken dan) en niet slim, want dan weten HR mensen niet in welk ‘hokje’ ze je moeten stoppen. Mijn profiel ís gewoon een beetje vaag en het is lastig uit te leggen wat ik precies in Nederland heb gedaan, als mensen de betreffende organisaties niet kennen. Lastig dus, maar niet onmogelijk.

Herbezinning

Al nadenkend over waar ik nou precies naar op zoek was, kwam het antwoord eigenlijk vanzelf. Toen ik tijdens een sollicitatiegesprek te horen kreeg dat ik 70 à 80 uur per week zou moeten werken, viel ineens het kwartje. Dáár had ik helemaal geen zin in! Genieten van New York en wat geld verdienen met een part-time baantje (zodat ik ein-de-lijk een Michael Kors tas van mezelf mag kopen ;-) ), dat werd m’n doel.

Goed, ik veranderde mijn flashy cv in een horeca cv, ging wat leuke tentjes in de buurt af en binnen een dag (!) was duidelijk dat ik aan de slag kon bij Kava Cafe, een koffietentje in het Meatpacking District. Ik ben er echt super blij mee: ik kan er parttime werken, het is een tentje waar ik zelf ik graag zou komen (goede koffie, prettige service), mijn collega’s zijn écht leuk en er komt een tweede vestiging, waarvoor we nu getraind worden. De afgelopen week heb ik me twee dagen met de perfecte espresso en latte arts beziggehouden. Hartstikke leuk!

Barista training

Mooie figuurtjes maken van melkschuim valt nog niet mee.

Terwijl ik mijn zinnen had gezet op een horecabaan, kwam ik op Craigslist ook een vacature tegen voor language teachers bij Berlitz, een groot taleninstituut. Er werd specifiek om Nederlands gevraagd, dus stuurde ik mijn cv maar weer eens op. Geheel tegen mijn verwachting in, werd ik uitgenodigd voor een training. Inmiddels heb ik ook bij dit een bedrijf een contract! Flexibel, dus ideaal. Afgelopen week heb ik mijn eerste lessen aan stel kinderen gegeven. Niet in het Nederlands, maar in het Engels! Vrees niet, het gaat me goed af, dus die kinderen leren echt wel iets.

Berlitz NY jsny.nl

En – ik begin een typische New Yorker te worden met meerdere banen – af en toe pas ik op bij een leuk, Amerikaans gezin. Het makkelijkste baantje van alledrie!

Tips

Mocht je ook op zoek zijn naar een baan in New York (of The States), dan heb ik een paar tips voor je:

- Het is hier vrij gebruikelijk om als afgestudeerde een stage te lopen. In Nederland moet je meestal een student zijn, maar in Amerika is het gewoon een vorm van goedkope arbeid. Het biedt wel de kans ervaring op te doen!

- Ik heb mijn cv en een standaard sollicitatiebrief laten checken door een HR professional op Fiverr, een website waar je heel goedkoop klussen kunt uitbesteden. Heel handig om de kunst van het aandikken af te kijken, want dat zijn Nederlanders niet gewend om te doen.

- Netwerken, netwerken, netwerken! Hét codewoord. Ik ben één keer naar een startup event geweest en dat ene event leverde me heel veel leads op. Dus: sluit je aan bij relevante LinkedIn groepen, abonneer je op nieuwsbrieven om te weten wanneer events plaatsvinden, kijk of er een MeetUp groep is die aansluit bij jouw profiel, laat je via-via aan interessante mensen voorstellen en ga koffie drinken met iedereen die iets voor je kan betekenen.

- Nederlanders helpen elkaar graag heb ik gemerkt. Sluit je aan bij de Netherland Club of ga regelmatig borrelen met je landgenoten.

- Zowel mijn eerste stage, als mijn werk bij Kava en Berlitz heb ik gevonden via Craigslist. Zeker waardevol om in de gaten te houden dus!

Enneh… Zodra ik die Michael Kors tas aan mezelf cadeau gedaan heb, zal ik ‘m hier showen.

ps. Voor de zekerheid een disclaimer: ik geef geen advies over visa en werkvergunningen. Dat is zó ingewikkeld, daarvoor moet je bij professionals zijn.

FacebookTwitterGoogle+Email

22 Responses to “@ Work in New York City!”

 1. Frederike says:

  Geweldig verhaal, Joyce. Een echte New Yorkse aan het worden! Ben nu al benieuwd naar je Michael Kors tas. Oke… en jaloers! Groet vanuit zonnig (geloof het of niet) Nederland

  • Joyce says:

   Thanks Frederike! Ik zal ‘m zeker showen, maar eerst nog even een keuze maken. Lastig, lastig! Fijn zonnig weekend!

 2. Yara Miora says:

  Okay, wow! Ik heb al zolang ik me kan herinneren de droom om voor een jaartje in New York te wonen, en vandaag zie ik voor het eerst je blog! Wat super leuk en interessant! Ik ga over 26 dagen voor 4 maanden naar Madison, Wisconsin en sluit het semester af met een weekje NYC rond kerst en ik kijk er echt al enorm naar uit! Wat gaaf dat je dit allemaal met iedereen deelt! Ik ga je meteen volgen :)
  Heel veel liefs,

  Yara

  • Joyce says:

   Ha Yara, dat is ook niet verkeerd: 4 maanden naar Madison. Wow! Ben erg benieuwd hoe je het daar zult hebben en blijf je blog zeker volgen. Veel succes met alle voorbereidingen nog deze maand!

 3. Bob Boot says:

  Wow Joyce, goed bezig, van expat naar een echte New Yorker. Ik kan me jouw idee van parttime werken (met leuke mensen, in een leuke omgeving) heel goed voorstellen. Veel succes, ben benieuwd hoe lang je moet werken voor die Michael Kors tas ;-) !

  • Joyce says:

   Dank je Bob! De tassen zijn er in allerlei categorieën, dus het is maar net hoe lang ik wíl werken. Haha!

 4. Samuel Zwaan says:

  Hey Joyce,

  Mag ik vragen hoe je aan je werkvisum bent gekomen? Ik ga zelf volgend jaar werken in NYC bij een tech-bedrijf dus mijn visum komt wel in orde. Echter, mijn vriendin zou graag ook meegaan en een baantje vinden in New York. Kun je wel een werkvisum krijgen als je nog geen baan aangeboden hebt gekregen? Hoe werkt dat allemaal?

  Groet,

  Samuel

  • Samuel Zwaan says:

   oh ik lees nu net de laatste regel dat je niet schrijft over visa haha. SORRY!

   • Joyce says:

    Haha, inderdaad ;-) Maar mooie plannen zeg! Ik heb een vergunning omdat dat onder bepaalde voorwaarden is toegestaan is als partner van een student, maar hoe dat bij professionals werkt, weet ik niet goed. Het bedrijf dat jou in dienst neemt, kan je misschien adviseren? En wellicht is het een idee je vraag eens te droppen bij de leden van The Netherlands Club NYC? Ze hebben ook een facebook page. Veel succes met de voorbereidingen in elk geval!

 5. Cherille Pinas says:

  Hi!

  Wat een leuk verhaal! Ik ben al erg lang bezig met een manier te vinden om in New York te wonen. Ik heb daar 5 maanden stage gelopen voor mijn studie. Ik ben inmiddels afgestudeerd en wil daar graag werken. Ik zie dat jij hebt geschreven dat je een werkvergunning hebt aangevraagd en daarna pas bent gaan solliciteren? Ik dacht dat je een werkvergunning pas kon aanvragen indien je een baan hebt in NYC?

  Ik hoor graag van je!

 6. Cherille Pinas says:

  Sorry ik lees nu pas de comment! Ik heb mijn antwoord al!

  • Joyce says:

   Ha Cherille,
   Gaaf dat je voor werk deze kant op wilt komen! Mijn vergunning is weer gelinkt aan mijn J2 visum, dat weer gelinkt is aan het studentenvisum van mijn man. Ik hoop dat het je lukt je droom waar te maken!

 7. Marit says:

  Hey Joyce,
  Wat een leuk artikel om te lezen! Ik zit er zelf over te denken om een ‘summerjob’ in New York te doen. Hoor je daar meer mensen over en heb je misschien tips voor goede zomerbanen daar?

  Groetjes Marit

  • Joyce says:

   Ha Marit,
   New York is niet écht een zomerbanen stad. De lente en herfst zijn qua toerisme drukkere periodes. Ik denk dat het vinden van een baan(tje) qua visa etc. lastig zal zijn. Als je geen greencard hebt en geen student bent, dan zal een potentiële werkgever je visa moeten regelen. Voor kleinere banen is de kans dat dat lukt zeer gering vrees ik. Misschien zou je weleens naar au-pair/nanny banen kunnen kijken. Er zijn bedrijven die dat van A tot Z voor je kunnen regelen. Of een stage bij een Nederlands bedrijf dat een vestiging in NYC heeft. Succes!

 8. Anoniem says:

  Hey ik las je artikel. Ik ben pas 15, net een maand. Maar ik heb al sinds een paar jaar de droom om in New York te wonen, dat lijkt me zo geweldig! Maar ik weet niet echt wat ik later zou willen worden… Eerst iets met design maar daar kun je niet van rondkomen denk ik. Zijn er nog andere leuke banen dat je weet? Iets met fotografie?

  • Joyce says:

   Dromen zijn er om waar te maken! Misschien is het een idee je ook op studies in New York te oriënteren? Er zijn hele goede opleidingen en dan kun je je meteen verdiepen in de arbeidsmarkt.

 9. Eline says:

  Hoi Joyce ,

  Ik heb met veel enthousiastme je verhaal gelezen!Ik wil ontzettend graag naar NY. Alleen rest mij 1 vraag , hoe gaat het daar met de huizen / appartementen ?? Moet je daar zelf voor naar opzoek gaan? of is er een bureau die dat eventueel kan regelen voor je??

  Gr Eline

  • Joyce says:

   Ha Eline,
   Goede vraag! Veel mensen regelen het inderdaad via een ‘broker’, een makelaar voor huurwoningen. Zo’n broker doet voorstellen op basis van je budget en gewenste wijk. Het is wel razend duur, want als ik het goed begrepen heb, komt er zeker een maand huur bij voor deze diensten. Verder worden aan buitenlanders vaak veel extra eisen gesteld. Zo moet je soms een jaar (!!) huur vooruit betalen en vaak is ook vereist dat je ouders voor je garant staan. Reken ook op schrikbarend hoge huurprijzen, zeker op Manhattan.

 10. Sabrina says:

  Super post. Ik wil ook heel graag een tijdje in NYC aan de slag. Maar het is inderdaad ontzettend moeilijk met vergunningen. Ook verblijf lijkt me lastig en duur. Ik heb ook geen raad hoe ik vanuit NL in contact kan komen met mensen in NYC.
  Is een stage in NYC ook mogelijk als ik al jaren geleden ben afgestudeerd? Hoe zit het dan met verblijf?

 11. Melissa says:

  Hai Joyce,

  Per toeval kwam ik op jouw blog en ik vind het echt geweldig!

  Zelf wil ik ook erg graag naar New York om daar te werken.
  Met jouw tips en mijn doorzettingsvermogen zal dat vast gaan lukken.

  Ik maak mij vooral een beetje zorgen over een verblijfplaats.
  Wellicht heb jij daar ook tips voor? Ik hoor ze erg graag!

  Hartelijke groet,
  Melissa

 12. Amber says:

  Hi Joyce,

  Superleuk om je verhalen over wonen en werken in New York te lezen!
  Mijn vriend en ik hebben ook plannen om voor een paar jaar naar New York te verhuizen. Ik was stiekem heel benieuwd hoe jullie dat gedaan hebben met het verhuizen van spullen. Wat nam je wel en niet mee? Hoe hebben jullie de spullen overgebracht naar New York en heb je daar veel nieuwe dingen moeten aanschaffen, zoals een bank/bed?

  Groetjes,
  Amber

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>